Hoe werkt infraroodverwarming


Infraroodverwarming straalt personen en objecten in de omgeving aan waardoor die opwarmen. De warmte wordt opgeslagen door wanden, vloeren en meubels die deze warmte ook weer afgeven aan de omgeving. Zo ontstaat er een comfortabele warmte in de ruimte door de infraroodpanelen die met een thermostaat bedienbaar zijn.

Wat is infraroodstraling


Infraroodstraling behoort tot de optische straling binnen het totale elektromagnetisch spectrum. Dit spectrum wordt o.a. onderverdeeld in Röntgenstraling, optische straling en microgolven. Optische straling wordt onderverdeeld in ultraviolet, zichtbaar licht en infrarood. UV in IR zijn onzichtbaar voor het menselijk oog.


Infraroodstralen worden ingedeeld in drie soorten:

• Kortgolvige IR-A straling dringt door tot in het onderhuidse vetweefsel, de spieren en gewrichten

• Middengolvige IR-B straling dringt rechtstreeks in de lederhuid en bloedvaten

• Langgolvige IR-C straling geraakt via de indirecte warmtewerking en het centraal zenuwstelsel in het hele lichaam

De verschillen in de mate van IR-C uitstraling


Alle mensen, dieren en verwarmingen stralen IR-C uit. Er zijn geen verschillen in het type IR-C straling die je tegenkomt. Dit geldt voor radiatoren, vloerverwarming of infraroodverwarming. Het wezenlijke verschil zit hem in het oppervlak wat de straling uitstuurt, en dat verschilt per verwarmingselement.


Infraroodpanelen hebben een plat warmtelichaam zonder ribbels en lamellen en hebben een kleiner oppervlak wat de lucht raakt. Dit zorgt er voor dat er zo min mogelijk warmte als convectie (stijgende lucht) geproduceerd wordt. In tegenstelling tot convectie verwarming produceert infraroodverwarming meer effectieve straling. Zodra deze straling een object raakt dan wordt dit opgeslagen en omgezet in warmte. Hieronder een duidelijke visualisatie die het verschil in effect aangeeft van infraroodverwarming en convectie verwarming.

Veilig gebruik in de badkamer

De infraroodverwarming is sproeiwaterdicht (IP45) en kan veilig toegepast worden in Zone 2 en 3. 

Wat zijn de voordelen van infraroodverwarming

• De lucht droogt niet uit. Omdat aangestraalde objecten warmte opnemen en de lucht indirect opwarmen, blijft de luchtvochtigheid behouden.
• Geen schimmelvorming. Infraroodstraling droogt en verwarmt muren waardoor schimmel zich niet kan ontwikkelen.
• Constante temperatuur. De temperatuur in de ruimte zal maximaal 0.2° C boven of onder de gewenste temperatuur schommelen.
• Klimaatneutraal. Elektriciteit is zelf op te wekken met eigen zonnepanelen of met groene stroom waardoor er minder milieuvervuiling zal zijn.
• Zelf te monteren. Infraroodpanelen kunnen door u zelf aan het plafond of wand bevestigt worden, er is geen monteur nodig
• Makkelijk te verhuizen. De panelen zijn eenvoudig mee te verhuizen naar een andere locatie
• Kostenvrij. Na aanschaf heeft u geen extra kosten meer voor de panelen, dus ook geen onderhoudskosten.
• Geen koolmonoxide. Aangezien er geen verbrandingstechniek plaatsvind, kan er ook geen koolmonoxide vergiftiging ontstaan.

Nadelen van convectieverwarming

• Warmteverlies. CV, vloerverwarming, convectorputten en slechte isolatie zorgen voor warmteverlies. Dit zorgt voor hogere elektriciteits- en gas kosten.
• Onderhoudskosten. CV ketels en afgasleidingen moeten regelmatig schoongemaakt worden of een onderhoudsbeurt hebben. Dit zijn extra kosten.
• Geluid productie. CV ketels, radiatoren en leidingen zijn hoorbaar voor de mens en kunnen vervelende bijgeluiden produceren in een ruimte.
• Stof en fijnstof. Door de circulerende warme lucht onstaat er meer stofoverlast in een ruimte. Dit kan invloed hebben op de gezondheid van mens en dier.
• Droge lucht. Convectie verwarming zorgt er voor dat de luchtvochtigheid naar beneden gaat zodat er een drogere lucht ontstaat in de ruimte.
• Koolmonoxide. Door onjuiste verbranding van gas, kan er koolmonoxide gas ontstaan wat reukloos is maar zeer schadelijk voor mens en dier.

De installatie van de Heat4all ICONIC panelen en bediening in het kort:

1. Installatie van het Alpha IP Access Point. Deze wordt gekoppeld aan uw internet modem of router en maakt verbinding met de thermostaten en ontvangers.
2. De thermostaten of ontvangers worden in de ruimtes geplaatst waar de desbetreffende panelen zullen worden gemonteerd en gebruikt.
3. De panelen worden gemonteerd
4. De Alpha IP App moet worden gedownload op uw smartphone of tablet, waarna u de thermostaat toevoegt in de app.
5. Daarna koppelt u via de Alpha IP App de panelen aan de thermostaat en u kunt gaan genieten van de infrarood warmte !

Geïnteresseerd ? Kom langs om de panelen te bekijken en het comfort te voelen van de infraroodstraling.
Maak een afspraak via 06 - 45 92 9408 of stuur een
mail
Catalogus Heat4all 2018 - 2019.pdf